miercuri, 23 ianuarie 2013

TRADITIE, CULTURA SI LIMBA - FACTORI DPEFINITORII IN CADRUL UN POPOR


        Din punctul meu de vedere,  poporul roman este unul dintre cele mai bogate atunci cand vorbim  de ceea ce au mostenit :limba, cultura si traditiile. 
        Limba Română este pentru poporul nostru „Cina cea de Taină a Carpaţilor, din care ne împărtăşim de două mii de ani. Voce a conştiinţei româneşti, Grigore Vieru va rămâne în memoria noastră prin dragostea sa pentru limba şi istoria românilor.
Romania are o cultura unica, fiind produsul geografiei si evolutiei istorice deosebite ale acesteia. Evolutia Romaniei a fost plina de salturi: epocile cultural productive au fost cele de stabilitate iar oamenii s-au aratat impresionant de inventivi in perioadele mai putin favorabile.
         Cu timpil, romanii si-au imbogatit ceea ce au mostenit insa,  cea mai  benefica perioada a fost prima jumătate a secolului 20. Este considerata de mulți ca fiind epoca de aur a culturii românești și este perioada în care aceasta a atins nivelul său principal de afirmare internațională.

           Poporul roman se pote mandri la fel de bine si cu traditiile sale.Traditiile si obiceiurile au o importanta deosebita pentru cunoasterea particularitatilor istorice ale etnogenezei poporului nostru, a istoriei filozofiei, esteticii si eticii populare romanesti. Ele se integreaza elementelor deosebit de valoroase ale culturii spirituale populare, fiind cele de definesc, alaturi de multe altele, particularitatile etnice ale unui popor.
           Obiceiurile ţin de conştiinţa poporului român pentru că exprimă înţelepciunea populară a acestui neam. Cele mai răspândite şi mai fastuoase s-au dovedit a fi cele legate de marele Praznic al Crăciunului şi de sărbătorirea Anului Nou:

         Pomul de Craciun
 .       Tradiția spune că pomul de Crăciun se împodobește în Ajun (de Crăciun), pe 24 decembrie.
         In zilele noastre impodobirea acestuia  a devenit una dintre cele mai iubite datini (atat in mediul rural cat si urban, odata cu asteptarea in seara de Ajun a lui Mos Craciun) deoarece, la impodobirea acestuia, participa cu drag toti membrii familiei.
         Beteala, globuletele colorate ce sclipesc in lumina lumanarilor si a luminitelor colorate ce dau parca viata bradului, steaua vestitoare a Nasterii Domnului Iisus cocotata in varful bradului, ingerasii care ne indeamna sa traim emotiile Nasterii Pruncului Sfant, toate ne anunta Seara cea Mare.



                   Colindul

 Colindatorii ii simbolizeaza pe ingerii care cantau deasupra ieslei din Betleem, raspandind o  "veste minunata", cea mai minunata de fapt: Nasterea Domnului.
      Începând cu noaptea de 24 spre 25 decembrie, de la miezul nopţii şi până la revărsatul zorilor, uliţele satelor rasuna de glasul micilor  colindatori.Pentru aceasta, gazdele impart nuci , mere si colaci.
  
                                                 
                                                            Steaua
                                   
        Din Ajunul Craciunului pana la sfarsitul zilelor de Craciun, pana la Sfantul Vasile, pana la Boboteaza sau chiar pana la Sfantul Ion umbla pe strazi Steaua dusa de “stelari". Copiii in special sunt cei care poarta vestea Nasterii Domnului intr-un fel mai deosebit: asemeni Magilor care-l cautau mergand dupa Steaua Sa.
            Steaua este reprezentata fizic printr-o stea, pe schelet de lemn, cu 4-5-6-8 colturi, iar intre colturi stau intinse lanturi de hartie colorata. In centrul stelei sta o icoana de hartie cu Nasterea Domnului, Fecioara cu Pruncul sau numai Iisus. Uneori de stea se ataseaza un clopotel


               Plugusorul
          Plugusorul este un stravechi obicei agrar, care se practica si azi, mai cu seama in Moldova. Imbracati in haine groase, cu caciuli impodobite cu panglici colorate si tinand in maini bice (reprezinta un rit de purificare) si clopotei (au rolul de a alunga spiritele rele), in ajunul sau chiar in ziua de Anul Nou, ceata de uratori, porneste sa colinde  pe la rude si vecini.


      
             
                                                                              Sorcova                                Aparținând obiceiurilor de Anul Nou, umblatul cu Sorcova e mai cu seamă bucuria copiilor. Aceștia poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată.
Înclinată de mai multe ori în direcția unei anumite persoane, Sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice, înzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare și tinerețe celui vizat.
                                                 

          Imbinarea limbii,  culturii si traditiei unui popor atribuie acestuia specificitate, originalitate,  valoare  si  recunostinta nationala.


luni, 21 ianuarie 2013

INTERVIU CU MAIA MORGENSTERN- "PATIMILE LUI IISUS"



                                                                                                                   
                 Meseria de actor este de a juca sau de a interpreta diferite personaje în cadrul unei piese de teatru, la televiziune, radio sau în film.
                 Din punctul meu de vedere, meseria de actor este una frumoasa si plina de satisfactii insa, ca orice meserie, prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Partea buna  este reprezentata de faptul ca ai prilejul sa fii in preajma unor oameni celebri, ai posibilitatea sa inveti de la acestia, devii cunoscut, respectat, privilegiat, asteptat cu o noua aparitie.
                  Dezavantajele acestei meserii sunt stresul, faptul ca esti departe de familie, intimitatea de care  nu prea ai parte din cauza ziaristilor, dar cand vezi ca la un spectacol toata lumea se ridica in picioare si aplauda atunci esti cel mai fericit om.
                   Maia Morgenstern este cu siguranta  o actrita desavarsita in adevaratul sens al cuvantului. Este una dintre putinele femei din Romania care te fac sa te simti mandru ca esti roman.Ea este cunoscuta publicului,  mai ales pentru rolurile din filmele "Balanta", "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Patimile lui Hristos", cu ultimul facand furori in lumea cinematografiei mondiale.                                            
Dotata cu un urias talent, cu o imagine impecabila si cu o daruire totala,  este atenta in permanenta la cum evolueaza lucrurile. Inzestrata cu o hotarare de neclintit si cu un talent aparte, Maia a stiut cum sa faca fata  atat perioadelor de glorie, cat si celor mai putin benefice pentru cariera sa. Este o persoana cu un mare respect de sine, increzatoare in propriile forte, realista, puternica, sincera credincioasa si nu in cele din urma modesta. Maia a imbinat stralucit cariera cu viata de familie. Nu i se pare ca ar fi facut sacrificii prea mari pentru ca „atunci cand te daruiesti total, nu simti ca faci sacrificii.
                 Consider ca Maia Morgenstern este unul dintre putinele modele demne de urmat,  in ziua de astazi.
Sunt de acord cu afirmatia "Adolescentii de astazi nu mai au modele la care sa se raporteze  deoarece, media promoveaza false modele". Spun aceasta deorece, in ultimii ani, mass-media a pus accentul  mai mult pe promovarea modelelor superficiale, false.
Maia este un model ce nu se incadreaza nici pe departe in aceasta categorie, fiind opusul: de-a lungul carierei sale s-a remarcat prin seriozitate, devotament, ambitie, placere desavarsita pentru ceea ce face, toate acestea, ducand la oviata incununata de succese.
                  Pentru mine, Maia este un potential model deoarece, sunt o multitudine de motive  ce ma determina sa o vad astfel: puterea sa deosebita de a face fata unui program incarcat, stima de sine, increderea in propriile forte, simtul umorului si detinerea  principiilor morale.
                   Asadar, putem spune ca, Maia Morgenstern este una dintre acele femei ce reusesc sa realizeze un echilibru intre cariera si famile, adica o femeie perfect implinita.