luni, 4 martie 2013

QUO VADIS, OMULE DIGI?

          
            In ultimele decenii omul s-a intrecut pe sine prin descoperiri grandioase si prin apogeul reprezentat de tehnologie.  Daca pana acum depindea de tehnologie, acum, a devenit o marioneta a acesteia, un sclav devotat, incapabil de razvratire.
            In timp ce intreaga atentie a omului a fost focalizata doar pe depasirea propriilor conditii, putem spune ca unele valori au ajuns sa fie uitate, inlaturate si chiar inlocuite cu unele  moderne, ''cool''.
            Din pacate, urmatoarea valoare reprezentativa, scrisul de mana, se afla pe neindurata lista a eliminarilor. Unde va mai fi acea emotie prin care trece fiecare pici, atunci cand descopera aceasta taina?
           In anii urmatori, un numar considerabil au  hotarat  ca scrisul de mana  devine  materie opţională în şcoli, în timp ce caligrafia va fi înlocuită cu disciplina "Word".
Putem spune ca nu evoluam deoarece, odata ce renunti la piesele de rezistenta urmeaza declinul.
            Majoritatea tinerilor de astazi, dupa cum afirma si Andrei Craciun in articolul                    ''Bai, expiratilor!'' (Adevarul educational), prefera tastatura , aceasta fiind cauza pentru care nu-si mai amintesc cum se fac unele litere. Concesinta acestui fapt fiind:



            
             Scrisul de mana este si o forma de exprimare a emotiilor. Cercetatorii citati de Le Point sustin ca "prin scriitura de mana corpul se exprima, vedem daca scriitorul era suparat, fericit sau sub presiune. Cititorul isi poate imagina persoana si poate recunoaste in grafia sa in ce context emotional a scris". Spre deosebire, scrisul la calculator iti aduce o imagine distanta.
            Cred ca pentru a nu ajunge sa ne fie tuturor jena de felul in care scriem, trebuie sa punem in balanta  cele doua optiuni  si sa avem in vedere faptul ca ceea ce scriem de mana este cert spre deosebire de tastatura .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu